Structura si valoarea nutritiva a oului

oua prajite in tigaie facute din oua proaspete cod 2 Prodovo
Ouale si colesterolul
august 15, 2019
Zece beneficii esentiale ale consumului de oua
martie 19, 2021
 

Istoria oului.

Oul este prezent in istoria omenirii incă din cele mai vechi timpuri, inainte de crestinism, si este intalnit in cultura tuturor popoarelor lumii. Ouale erau consumate initial la recomandarea medicilor, utilizate in cosmetica si la ornatul de Paste. Mai apoi, acestea au ajuns sa fie folosite ca inspiratie pentru realizarea unor bijuterii exclusiviste de aur (in forma de ou) daruite de catre tari sotiilor sau familiei, iar mai apoi folosite ca omagiu.

Cu o asa vasta istorie in spate, renumitele oua de gaina se numara astazi printre cele mai importante alimente de baza ale unei mese sanatoase, bogate in vitamine si nutrienti.

Componenta oului de gaina

Oul prezinta 3 componente principale: coaja, albus si galbenus, iar proportia acestora variaza in functie de rasa, specie si modul de furajare. De regula, coaja constituie 10 % dintr-un ou de gaina, albusul 55 %, iar galbenusul 35 % din masa totala.

 

Coaja oului

Coaja reprezinta aproximativ 10 % din masa totala a oului si este compusa in mare parte din carbonati de calciu (94%), la care se adauga carbonati de magneziu (1,5%) si alte substante organice nesolubile în apa.

Coaja prezinta numerosi pori care permit schimbul de gaze cu mediul inconjurator. Sub aceasta se gasesc membranele cochilifere, dintre care una captuseste fata interioara a oului, iar cealalta (viscerala) adaposteste albusul. Pe masura ce lichidele din componentele interioare ale oului se evapora, spatiul dintre cele doua membrane se umple cu aer, mai ales in partea unde coaja are mai multi pori. Odata formata camera de aer, aceasta creste in raport cu timpul de pastrare. Astfel, marimea camerei de aer ne poate indica cat de proaspete sunt ouale.

Albusul oului

Albusul constituie aproximativ 55% din continutul total al unui ou si este reprezentat in proportie de 85% de apa, 12% substante proteice si 1% lipide si glucide.

Albusul este format din trei straturi de consistenta diferita ce imbraca galbenusul. Stratul exterior este cel mai fluid, in timp ce stratul intern este cel mai dens. Tot din albus pleaca si salazele, cele două cordoane care fixeaxa galbenusul de membrana cochilifera.

Galbenusul

Galbenusul reprezinta 35% din greutatea oului si este format din 51% apa, 31% lipide, 13% proteine si 1% saruri minerale. Culoarea acestuia variaza de la galben deschis, spre rosiatic sau verzui, in functie de alimentatia pasarilor.

Galbenusul contine un lichid vascos, acoperit in partea exterioara de o membrana, cunoscuta sub numele de vitelina. De asemenea, pe suprafața galbenușului se poate observa un mic disc de culoare albicioasa mata numită pata germinativa. Aceasta aproape ca nu se observa la ouale proaspete, devenind tot mai vizibila in functie de vechimea oului.

Valori nutritionale

Ouale de gaina au o deosebita valoare nutritiva, fiind considerate un „super aliment”, complet, bogat in proteine, vitamine, grasimi si substante minerale. In ceea ce priveste valoarea energetica, un ou contine 78 kilocalorii.

Compozitia chimica a oului integral

  • Apa 72%
  • Proteine 11,6%
  • Lipide 14%
  • Glucide 0,5%
  • Substante minerale 0,9%
  • Diverse 1 %
  • Compozitia galbenusului

  • Apa 52,9%
  • Proteine 16,7%
  • Lipide 26,7%
  • Glucide 2,6%
  • Vitamine 0,5% (biotină, acid pantetonic, colina, complexul B – mai ales B2, vitaminele A, D, E)
  • Minerale 0,5% (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, sodiu, seleniu, clor, sulf, iod)
  • Pigmenti 0,1% (zeaxantina, luteina, urme de beta caroten)
  • Compozitia albusuluii

  • Apa 88%
  • Proteine 10%
  • Glucide 0,5%
  • Minerale 0,5%
  • Vitamine (vitamina B6, vitamina B5, vitamina B3, vitamina B2)
  • Asadar, ouale au calitati nutritive exceptionale si se numara printre cele mai sanatoase alimente.